ENDOFIL

2,415.00 ден

Ендофил е радиоактивен препарат за полнење на траен коренски канал. Неговиот состав добро се поднесува од ткивата и обезбедува анти-воспалителни, антисептични и гермицидни дејства.

Пред стврднувањето, пастата продира во најтесните фисури и ги одржува своите терапевтски ефекти во текот на третманот додека не се комплетира. Конечната оптурација не се повлекува, ниту ресорбира.

Endofill – материјал за полнење на коренскиот канал со дексаметазон. Радиоактивна паста за трајна оптурација на каналот.

Состав Ендофил

  1. Прашок Тимол Јодид 22,5%,
  2. Полиоксиметилен 2,2%,
  3. Хидрокортизон
  4. Ацетат 1.0%,
  5. Дексаметазон ацетат 0.01%,
  6. Ексципиенс реклама 100%
  7. Течен Еугенол

ИНДИКАЦИИ

Постојаната оптурација на коренскиот канал или по пулпектомија или по третманот на инфицираните шуплини од 4-та класа, препорачливо да се поврзе со еднодонски точки.

ЕНДОФИЛ, УПАТСТВО ЗА УПОТРЕБА

  1. Темелно исчистете го каналот и исушете го со топол воздух.
  2. Измешајте го правот со течноста додека не добиете паста од потребната конзистенција.
  3. Ставете ја пастата во коренскиот канал со помош на сонда или со лентула. Пополнете го каналот целосно, избегнувајте воздушни џебови, не излегувајте над врвот на коренот.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ

Содржи полиоксиметилен кој може да биде токсичен со вдишување или со голтање. Кога го користите овој производ, треба да се носат ракавици, маска и заштитни очила. Во случај на контакт со кожата измијте со многу сапун и вода. Ако се појави иритација на кожата, побарајте медицинска помош / внимание. Во случај на контакт со окото исплакнете внимателно со  чиста вода за 15 минути, држејќи ги очните капаци отворени и веднаш повикајте лекар. Во случај на голтање исплакнете ја устата со вода и консултирајте се со доктор.

Пакување: 15 гр прав / 15 мл течност

Производител:PD, Швајцарија